Fietsende forenzen gelukkiger dan automobilisten

19 september 2014

fietsgeluk

Wie lopend of op de fiets naar het werk gaat, is niet alleen gezonder af, maar is ook gelukkiger dan de forens in de auto. Zelfs de gebruikers van het openbaar vervoer zijn beter af dan de automobilisten. Dat blijkt uit grootschalig Brits onderzoek.

Minder stress, betere concentratie
Onderzoekers van de University of East Anglia in Norwich hebben samen met het Centre for Diet and Activity Research (CEDAR) achttien jaar aan gegevens van zo’n 18.000 forenzen bestudeerd. Daaruit bleek dat de lopers en de fietsers, niet alleen gezonder bezig waren, maar zich ook beter konden concentreren en minder stress hadden dan de automobilisten.

Ook OV-forenzen gelukkiger dan automobilisten
Adam Martin, leider van het onderzoek: ‘een verrassende bevinding was dat forenzen zich beter bleken te voelen als ze met het openbaar vervoer reisden in vergelijking met het autorijden. Je zou denken dat vertragingen of drukte stress zouden opleveren. Maar omdat bussen en treinen mensen de mogelijkheid bieden om te ontspannen, te lezen, te praten, en omdat je naar de bushaltes en stations moet lopen, maakt het mensen toch vrolijker.’

Reistijd ook van invloed
In het onderzoek is rekening gehouden met verschillende factoren die de resultaten kunnen beïnvloeden, zoals de thuissituatie en het inkomen. Het onderzoek vergeleek niet gewoon gebruikers van verschillende transportmethoden, maar ging na hoe de keuze van een nieuwe transportmethode invloed had op de mentale gezondheid van een gebruiker. Een andere opvallende uitkomst van het onderzoek  is de invloed van de reistijd. Onderzoeker Adam Martin: ‘uit het onderzoek blijkt dat hoe langer mensen in de auto zitten van en naar het werk, hoe slechter hun psychologisch welbevinden is. En ook voelen mensen zich beter als ze langer naar hun werk kunnen wandelen.”

In Nederland reizen 4,5 miljoen mensen voor hun werk naar een andere plek. Daar tegenover staan 3,6 miljoen Nederlanders die in dezelfde gemeente werken als waar ze wonen. De route Almere – Amsterdam is het populairste woon-werktraject.

Bronnen: University of East Anglia en NRC