Groningen stimuleert slimme fietsroutes om files tegen te gaan

17 september 2014

slimmeroutefietsDe gemeente probeert studenten via slimme fietsroutes over alternatieve fietsroutes het Jaagpad en Park Selwerd naar Zernike te laten fietsen. Dan nemen ze niet de drukke Zonnelaan en dat kan een lange wachtrij op de afrit van de Ringweg helpen voorkomen. Want fietsers hebben daar voorrang op auto’s. Fietsers op de ‘slimme fietsroutes’ fietsen onder de Ringweg door en komen geen stoplichten tegen. Die zijn er wel op de route over de Zonnelaan die studenten tot nu toe veel nemen. De twee ‘slimme fietsroutes’ zijn sneller.

Informatieve blikjes drinken
Studenten die 13 augustus tijdens de introductieweek voor deze fietsroutes kozen, werden door de gemeente met een blikjes drinken beloond. Met op de blikjes informatie over de snellere fietsroutes. De slimme fietsroutes staan sinds enkele dagen ook goed aangegeven met borden en op het asfalt.

De actie werd in 2013 voor het eerst gehouden. Doelstelling was toen 10% minder fietsers op de Zonnelaan-route. Dat is niet gelukt, maar het fietsgebruik op de Zonnelaan nam wel iets af ondanks de totale groei van het aantal fietsers tussen het centrum en Zernike. Met name de alternatieve route via park Selwerd bleek populair.

Meer informatie over de Slimme Route