Speed pedelec wint van de auto in spitsrace tussen Etten-Leur en Breda

25 september 2014

rushhourrace

Wie bereikt in de ochtendspits als eerste vanuit Etten-Leur de Grote Markt in Breda? Vijf bekende Bredanaars gingen op donderdag 18 september de strijd met elkaar aan. Elk reisden ze op hun eigen manier: met de auto, op een Speed Pedelec, met een E-bike, een gewone fiets en met het openbaar vervoer.

Wat is het handigste en snelste vervoersmiddel in de spits?
De Rush Hour Race moest uitsluitsel geven op die vraag. Het startschot voor de race klonk om even voor achten op het Stationsplein in Etten-Leur. Topondernemer Aad Ouborg nam het met zijn auto op tegen kamerlid Michiel van Nispen die met het openbaar vervoer reist, allebei met eindpunt Grote Markt Breda. Motorcoureur Jurgen van den Goorbergh, duatleet Armand van der Smissen en Martijn ‘Bonk’ (de nachtburgemeester van Breda, in plaats van oorspronkelijke deelnemer Ruud Benard) probeerden elk als eerste de Grote Markt (stadhuis) in Breda per fiets te bereiken. Uiteraard moesten ze zich daarbij houden aan de algemeen geldende verkeersregels.

Wethouder vermoedde al vooraf: fiets is het snelst
Selçuk Akinci van Breda vlagde de deelnemers af bij de finish op de Grote Markt in Breda. Wethouder Akinci: “Veel mensen denken even snel de auto te pakken, wanneer ze haast hebben. Maar zo snel is die auto in mijn beleving niet. Deze Rush Hour Race moet voor eens en voor altijd antwoord geven op de vraag welk vervoermiddel het wint. Mijn vermoeden: de fiets is niet alleen de schoonste, goedkoopste en meest gezonde manier om van Etten-Leur naar Breda te komen, maar ook de snelste.”

Speed Pedelec wint met vier minuten voorsprong
Jurgen van de Goorbergh won op een Speed Pedelec, een fiets met een elektromotor die 45 kilometer per uur kan halen, de Rush Hour Race. Na 20 minuten en 17 seconden kwam hij op de supersnelle elektrische fiets de Grote Markt oprijden. Aad Ouborg kwam vier minuten en 2 seconden later met de auto binnen. Grote verliezer van de race was Michiel van Nispen met 36 minuten achterstand. Hij ging met de bus, maar liep bij de start meteen vijf minuten vertraging op.

Tien jaar snelfietsroute F58
De actie is mede bedoeld om de aandacht te vestigen op de zogenoemde F58. Deze ‘fietssnelweg’ tussen Breda en Etten-Leur bestaat dit jaar namelijk tien jaar. Het is een vrijliggend fietspad in twee richtingen in rood asfalt van 3,5 meter breed. De snelfietsroute is, vanaf de westzijde van het centrum van Breda tot aan de rand van Etten-Leur, ongeveer 7,5 kilometer lang. De fietsroute biedt een goed en snel alternatief voor automobilisten die anders via de A58, de Liesbosweg en Leursebaan tussen Breda en Etten-Leur rijden. De fietsroute bevat slechts één verkeerslicht en krijgt bij de overige kruispunten voorrang. De routeverbeteringen die in 2004 zijn gerealiseerd zijn tot stand gekomen met een bijdrage van de provincie, die samen met Breda een voorbeeldfietsroute wilde neerleggen met als doel het interlokale fietsverkeer te stimuleren. Het gebruik is de afgelopen jaar tussen Breda en Etten-Leur verviervoudigd.

076 fietst
De Rush Hour Race is één van de acties in het kader van de campagne 076 fietst. Met deze campagne wil de Gemeente Breda meer mensen vaker op de fiets krijgen en tegelijkertijd het veilige gebruik van de fiets stimuleren.

Bron: Breda.nl