werkheader

Fietsen met fiscaal voordeel

Hoe maak je het financieel zo aantrekkelijk mogelijk voor medewerkers om wat vaker de fiets te pakken? Inmiddels hebben we in Nederland meerdere opties om medewerkers voordelig een fiets aan te bieden. We zetten de meest gebruikte mogelijkheden kort voor je op een rij.

Hoe maak je het financieel zo aantrekkelijk mogelijk voor medewerkers om wat vaker de fiets te pakken? Inmiddels hebben we in Nederland meerdere opties om medewerkers voordelig een fiets aan te bieden. We zetten de meest gebruikte mogelijkheden kort voor je op een rij.

Leasefiets

Sinds 2020 heb je als werkgever de mogelijkheid om je medewerkers een leasefiets aan te bieden. Deze mogelijkheid wint snel aan populariteit binnen werkend Nederland, met een aantal goede redenen: 

  1. De medewerker betaalt 7% bijtelling waarmee privégebruik is afgekocht 
  2. Je kan de regeling al vanaf kosteloos aanbieden 
  3. De medewerker profiteert van een bruto-netto voordeel omdat hij brutoloon mag uitruilen ten behoeve van de leasefiets 
  4. De leasefiets gaat buiten de werkkostenregeling om 
  5. De fiets is goed verzekerd en heeft een onderhoudspakket 

Er zijn verschillende aanbieders die je kunnen helpen met het opstellen van een leasefietsregeling. Ben je op zoek naar meer organisaties die je verder kunnen helpen? Kijk dan op de aanbiederspagina van Werken in Beweging.

Reiskostenvergoeding voor fietsers

Je mag iedere medewerker onbelast een reiskostenvergoeding geven van €0,23 per kilometer, ook de fietser! Dit geldt ook als deze binnen een straal van 10 kilometer van de zaak woont. Veel werkgevers zijn niet op de hoogte van deze mogelijkheid om fietsen naar werk nóg aantrekkelijker te maken. Wist je dat 25% van de autoforensen bereid is om met de juiste regelingen en voorzieningen over te stappen op een ander vervoersmiddel? Dankzij de verhoging van de fietsvergoeding zijn we weer een stapje dichterbij.

Fiets vergoeden binnen vrije ruimte WKR

Als de vrije ruimte van 1,7% voor jouw bedrijf geen beperkende factor is (door de hoge loonsom), dan biedt de Werkkostenregeling nieuwe kansen om fietsen naar het werk te stimuleren. In principe zou je dan iedere medewerker van een fiets kunnen voorzien en omdat e-bikes en speed pedelecs ook mogen, hoef je je niet te beperken tot medewerkers die binnen een straal van 10 kilometer van het werk wonen. Ook reisafstanden van 30 kilometer horen met een speed e-bike tot de mogelijkheden. 
 
De fiets wordt hierbij verstrekt aan de medewerker en die kan vervolgens de fiets (deels) betalen met het brutoloon. Hierdoor ontstaat er een bruto-netto voordeel. Er geldt geen maximumbedrag voor deze regeling, maar het volledige bedrag moet dus wel in de WKR worden opgenomen. Als je de WKR overschrijdt moet je over dat deel 80% belasting betalen. Vaak kiezen werkgevers er daarom voor om een maximaal budget en/of maximum aantal deelnemers in te stellen. Ook deze regeling kun je combineren met alle andere mobiliteitsregelingen.

Fiets deels vergoeden

Voor werkgevers die minder ruim in de loonsom zitten, blijven er mogelijkheden om fietsen naar het werk te stimuleren. Ook het vergoeden van een fiets blijft mogelijk. Je hoeft namelijk niet de hele fiets te vergoeden. Je kunt er als werkgever ook voor kiezen om een deel te vergoeden, passend binnen die krappe vrije ruimte. Voor medewerkers met een laag salaris is het fiscale voordeel sowieso minder dan van medewerkers met een hoog salaris. Niet zo raar om er dan voor te kiezen om de aanschaf van een fiets met een lager bedrag te vergoeden. Door de vergoeding te combineren met de uitbetaling van het vakantiegeld, vergroot je het fiscale voordeel van je medewerker.

Fiets kopen via personeelslening

Als werkgever kun je er ook voor kiezen om je medewerkers een rentevrije lening aan te bieden om een fiets van te financieren. Hierbij schiet je de aanschafwaarde van de (e-)fiets voor en betaalt de medewerker dit terug met bijvoorbeeld hun nettoloon of reiskostenvergoeding (€0,21) binnen een samen overeengekomen termijn.

Medewerkers betalen zelf voor de fiets en kiezen de fiets uit. KWF schiet het bedrag voor, trekt dat van het brutosalaris af en betaalt het netto weer uit. Dat zorgt voor fiscaal voordeel voor de medewerker, maar kost de organisatie niets.