Goede voorbeelden // Beloningsacties

beloning

SNS Reaal (Utrecht) wil meer verantwoord ondernemen (MVO). In het kader van het reduceren van de CO2-uitstoot en vanuit het gezondheidsbeleid stimuleert SNS het fietsgebruik in het woon–werkverkeer. SNS startte een interne mobiliteitscampagne ‘Reis eens anders’ met als onderdeel een aanvullende nieuwe fietsregeling. De kern van de regeling is dat indien een medewerker een nieuwe fiets wil aanschaffen voor het woon–werkverkeer, de werkgever dit mogelijk maakt. Nieuw is dat het daadwerkelijke fietsgebruik wordt gestimuleerd door een extra beloning toe te kennen in de vorm van te sparen Trappers per gefietste kilometer. Alle medewerkers die fietsen voor het woon–werkverkeer, ontvangen een vergoeding van € 0,09 per gefietste kilometer via het fietsbeloningssysteem Trappers. Deze verdiende Trappers kunnen worden ingewisseld voor fiets- of cadeauartikelen, maar ook een schenking aan een goed doel is mogelijk. Een tag aan de fiets registreert het daadwerkelijke fietsgebruik.

Gemeente en Waterschap strijden met elkaar via Fietsen Scoort
Gemeente Leusden en het waterschap Vallei en Eem gingen in april 2010 met elkaar de strijd aan om zoveel mogelijk medewerkers op de fiets te krijgen. De burgemeester en de dijkgraaf sloten deze weddenschap af in het kader van Fietsen Scoort en gaven samen het startschot op een tandem. Bij Fietsen Scoort gaat voor elke gefietste kilometer geld naar een goed doel. Maandelijks liet de gemeente via intranet de stand van zaken weten en gaf tussentijdse aanmoedigingsprijsjes weg. Medewerkers hielden hun gefietste kilometers bij via de site van Fietsen Scoort. Vijf maanden later was de winnaar bekend: de gemeente. Na afloop kwam het waterschap met een bakfiets geladen met taarten voorrijden om de winnaar te feliciteren. Zie ook het filmpje.
De verschillen met Trappers zijn dat deelnemers zelf hun gefietste kilometers moeten registreren op de site en dat ze alleen kunnen sparen voor sponsorprojecten in ontwikkelingslanden.

Kosten, baten en tijd
Trappers projectkosten € 2.500,-, maandelijkse abonnementskosten per deelnemer € 5,-. De kosten voor Trappers worden in feite betaald uit de winst die SNS haalt uit de cursussen Key-driving die leaserijders krijgen. Hiermee wordt ongeveer 10% voordeel gehaald uit zuiniger rijden. In september 2011, twee maanden na de start van de campagne ‘Reis eens anders’ hadden ruim 200 medewerkers zich aangemeld voor ‘Trappers’ op internet. Nationale Fiets Projecten (NFP) verzorgt de uitvoering van Trappers.

Deelname aan Fietsen Scoort kost de werkgever € 5,- per fietsende werknemer per jaar. Deelname kost per bedrijf zo’n 4 tot 8 uur. Het Nijmeegse bedrijf NXP Semiconductors doet ook mee aan de campagne Fietsen Scoort. Pr- en communicatiemanager Martijn van der Linden legt uit waarom: “Fietsen Scoort is een combinatie van stimulering van fietsen en sponsoring per gereden kilometer van projecten in ontwikkelingslanden. Fietsen stimuleert de verkeersdoorstroming, maar zeker ook de gezondheid van de medewerker. Een dubbel voordeel dus.” In 2012 staat NXP met 216 deelnemende medewerkers op de tiende plaats in de Top 10 van bedrijven met het meeste aantal deelnemers aan Fietsen Scoort. In de Top 10 van afgelegde kilometers staan ze zelfs op de vijfde plek met 102.000 fietskilometers.

Communicatie
Via het personeelsblad, intranet, mail en nieuwsbrieven. Deelnemers zien op hun persoonlijke pagina’s op de sites van Trappers en Fietsen Scoort hoeveel ze sparen.

Tips

  • Koppel fietsstimulering aan belangrijke verandermomenten: bijvoorbeeld een fusie, verhuizing naar een nieuw pand of invoering van Het Nieuwe Werken zoals bij SNS Reaal.
  • Zet, net als SNS Reaal, ook leenfietsen neer bij de kantoren. De hypotheekadviseurs hebben de beschikking over e-scooters voor hun korte zakelijke ritten.

Informatie
SNS Reaal, info@snsreaal.nl
Trappers
Fietsen Scoort