Goede voorbeelden // Bedrijfsfiets

twitterfiets

Steeds vaker schaffen bedrijven fietsen aan voor hun werknemers voor woon-werkritten en voor zakelijke ritten gedurende de werkdag. Zo ook bij het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB). Sinds november 2010 rijden NISB-medewerkers die met de trein naar Ede komen op hun oranje NISB-fiets van het station naar het kantoorgebouw. De NISB schafte 32 fietsen aan voor werknemers die minimaal twee dagen per week met de trein naar het werk komen. De fietsen zijn goed herkenbaar gespoten in de kleur van het bedrijf en voorzien van het bedrijfslogo. Daarbij heeft elke fiets een nummer, zodat iedereen zijn eigen fiets makkelijk (terug) kan vinden. De werknemers van de NISB waarderen het enorm dat de werkgever de fietsen faciliteert; goed werkgeverschap dus!

Kosten, baten en tijd
Een NISB-bedrijfsfiets kost ongeveer € 230,- (excl. btw). De baten zitten in het voordeel van de NISB-Fiets ten opzichte van gebruik van de OV-Fiets. De totale aanschaf van de 32 fietsen met een afschrijftermijn van 5 jaar kostte € 7500,-. Kosten per jaar voor 32 OV-fietsgebruikers zijn ongeveer € 15.000,-. De aanschaf van de fietsen leverde de NISB het eerste jaar € 7.500,00 op en de vier jaar erna € 14.500,- aangezien de onderhoudskosten voor de bedrijfsfietsen jaarlijks € 500,- bedragen.

Fietsen met bedrijfslogo vallen erg op. Dat is goed voor het imago en de uitstraling van het bedrijf. Doordat er dagelijks mensen rondfietsen met een NISB-fiets vergroot de organisatie haar naamsbekendheid. Ook zorgde de aanschaf van de fietsen dat nu meer mensen regelmatig met de fiets of met de trein naar het werk gaan, waardoor de NISB bijdraagt aan een afname van filekilometers en vermindering van CO2-uitstoot. De bedrijfsfietsen zijn onder medewerkers zo populair dat ze voortdurend ‘uitverkocht’ zijn en de medewerkers zijn trots op ‘hun’ fiets.

De tijdsinvestering bedraagt ongeveer vijftien uur regelwerk rondom aanschaf en verdeling van de bedrijfsfietsen en een half uur onderhoud en beheer per week.

Communicatie
Via de interne mail is geïnventariseerd wie in aanmerking kwam voor een fiets en via hetzelfde kanaal volgde de bekendmaking dat de fietsen klaar waren voor gebruik. Leuk aspect is dat de fietsen gezamenlijk zijn opgehaald bij de leverancier.

Tips

  • De NISB heeft de fietsen ingekocht bij een sociale werkplaats (Permar). Dit is goedkoop en past tegelijkertijd bij maatschappelijk verantwoord ondernemen.
  • Koop degelijke sloten voor de fietsen, zodat ze veilig op het station staan. Verzeker de fietsen ook goed.

Meer informatie
NISB
www.permar.nl