Goede voorbeelden // Deltion College: pendelfiets haalt studenten uit OV-spits

De eind 2013 gestarte pilot met 30 pendelfietsen is zo’n succes dat Deltion College in Zwolle het aantal fietsen in 2014 uitbreidde naar 80 fietsen. Deze 80 studenten krijgen gedurende hun opleiding een eigen Deltionfiets in bruikleen om te pendelen tussen het college en station Zwolle en pakken daarvoor dus niet meer de bus maar de fiets. Voorwaarde is wel dat ze de fiets minimaal drie keer per week gebruiken. Na hun afstuderen mogen ze de fiets houden.

Studenten hielpen bij ontwerp pendelfiets
Docent Emilia Scholten-Szulc stond aan de basis van deze pendelfiets. In 2012 diende zij het idee in bij een wedstrijd van het Deltion College. Samen met de gemeente Zwolle (Beter Benutten), de Provincie Overijssel en de ABN AMRO is het gelukt om de Deltionfietsen ook echt te laten ontwikkelen. Studenten van het Deltion College, onder andere van Tweewielertechniek en Print & Sign, hebben meegedacht en een rol gespeeld in de ontwikkeling en uitvoering van de pendelfiets van het Deltion College.

Pendelfiets is eigen fiets
De studenten hoeven dus niet in de volle spitsbus te stappen om bij het Deltion College te komen, zij pakken gewoon hun eigen Deltion pendelfiets. Deze fiets krijgen de studenten gedurende hun opleiding in bruikleen. Zij moeten wel minimaal drie keer per week met de fiets naar het Deltion College komen en ook moet deze herkenbaar blijven en natuurlijk goed onderhouden worden. Hebben ze hun diploma gehaald, dan mogen ze de fiets houden. Een extra stimulans om de fiets te pakken. Nog een stimulans voor de studenten is dat de meesten nu nog onder de 18 jaar zijn, waardoor ze nog niet in het bezit zijn van een ov-jaarkaart. Het scheelt dus ook nog in de portemonnee!

Bron: Deltion College