Goede voorbeelden // E-bike stalling

Met een inpandige fietsenstalling of een kleedruimte op de werklocatie vergroot u de kans dat meer medewerkers met de fiets naar het werk komen. Als onderdeel van hun deelname aan de campagne rij2op5 verbeterde ASR de fietsenstalling door de aanleg van 20 stallingsplaatsen voor E-bikes inclusief 20 oplaadpunten. Hiermee wil ASR het fietsen op de E-bike stimuleren om autogebruik te verminderen en beperking van CO2-uitstoot te bevorderen. Ook legde ASR vier douches aan in de fietsenstalling. Bezweet op het werk aankomen hoeft dus niet meer. Naast de douche zijn er ook kluisjes om fietskleding in te bewaren, hangen er spiegels én er is zelfs een föhn. Ook zorgde ASR samen met een aantal andere bedrijven op het Utrechtse kantorenpark Rijnsweerd voor een pool van vijf elektrische fietsen. Medewerkers van ASR en de andere deelnemende bedrijven kunnen deze E-bikes gratis gebruiken voor woonwerkverkeer en zakelijke afspraken in de stad.

Kosten, baten en tijd
Voor een E-bike stalling is een aantal dingen belangrijk: genoeg ruimte en voldoende oplaadpunten. Het facilitair management zorgde voor de randvoorwaarden voor de realisatie van de stalling. Dit kwam neer op het aanvragen en budgetteren van de aanpassingen, de aanvraag van een (eventuele) bouwvergunning en de uitvraag bij marktpartijen voor de inrichting van de faciliteiten.

De kosten voor het aanleggen van een stalling of andere faciliteit zijn verschillend per locatie en constructie.

Communicatie
Inventariseer binnen uw bedrijf hoeveel fietsers er zijn en houd rekening met een toename van het aantal fietsen na de bouw van de stalling. Communiceer ook duidelijk via mail, het personeelsmagazine en intranet per welke datum de nieuwe E-bike stalling te gebruiken is.

Tips
U kunt het gebruik van E-bikes stimuleren door uw medewerkers E-bikes te laten testen of met korting te laten kopen. Kijk hier voor de (e-)fietsacties in uw regio.

Meer informatie
ASR Nederland