Goede voorbeelden // Fiets tegen de auto in de ochtendspits: wedstrijd tussen Incassade directie en medewerkers

1652013_sophia_en_paul_snelheidstest__dsc_1772

Incassade Deurwaarders wil haar medewerkers, die binnen een straal van 10 km van het werk wonen, motiveren de fiets te pakken naar het werk. Om te laten zien dat je op de fiets sneller of net zo snel op het werk kunt komen, werd een wedstrijd bedacht tussen de auto en de fiets. In de periode april tot augustus 2013 zijn er drie wedstrijdjes georganiseerd tussen de auto en de fiets.  Om de wedstrijden extra op te laten vallen was de automobilist niet zomaar een collega. De algemeen directeur van Incassade daagde de medewerkers persoonlijk uit voor de wedstrijd.

Wedstrijd ‘wie is sneller’
De directeur reed ’s morgens in zijn lease auto naar het huis van één van de medewerkers. Vervolgens reden ze beiden tegelijk naar kantoor. De directeur ging per auto en de medewerker op de (elektrische) fiets. Er werd geklokt wie het snelste op kantoor was. Hierbij moesten beiden zich wel goed aan de verkeersregels houden. Er werd op gelet dat de auto niet te hard reed en dat fietsers niet door rood fietsten.

De auto versus de fiets wedstrijd werd drie keer uitgevoerd in de periode april tot en met augustus en was een opvallende actie voor het bedrijf. De eerste wedstrijd was tussen de auto en de gewone fiets. De fiets verloor met 4 minuten achterstand. De fietsende medewerker verloor met een brede grijns: “ik ben slechts 4 minuten later, maar heb wel heerlijk in het zonnetje gefietst”.

De tweede wedstrijd was tussen de auto van de directeur en een medewerker op de e-bike. Dit keer won de e-bike met 2 minuten. De actie maakte goed inzichtelijk dat fietsen naar het werk net zo snel of soms sneller is dan de auto op een afstand van 10 km door de stad.

Onderhoudsbeurt
Incassade stimuleert op allerlei manieren haar medewerkers om op de fiets naar het werk te gaan. Naast deze wedstrijdjes onder andere ook met een fietsplan, fietsambassadeurs, deelname aan rij2op5, kortingacties en het testen van een eBike. Eind juni kwam hier nog een gratis fietsonderhoudsbeurt bij. Hier is gretig gebruikt van gemaakt.

Medewerkers waren erg enthousiast over deze actie. Er zijn hier en daar wat kleine reparaties uitgevoerd en tot grote verrassing van de deelnemers bleken de fietsen ook nog te zijn schoongemaakt. ‘Mijn fiets blinkt mij tegemoet’. De fietsen werden door Jan Terpstra Cyclingworld ’s ochtends opgehaald bij de vestiging en voor het einde van de werkdag weer netjes teruggebracht. Voorwaarde was wel dat een medewerker minimaal twee dagen in de week op de fiets komt.

Kosten, baten, tijd

 

 • Het kostte de directeur ’s ochtends voor werktijd wat extra tijd, omdat hij moest omrijden om bij de medewerker langs te gaan.
 • Er wordt tijd gestoken in het persoonlijk werven van de deelnemers. Werf tijdig!
 • Deze ludieke actie zorgt voor veel gespreksstof en leidt tot gesprekken over fietsen naar het werk.
 • De actie maakte inzichtelijk dat fietsen naar het werk veel voordelen heeft, waaronder een snelle reistijd voor ritten onder de 10 km.
 • 20 fietsende medewerkers maakten gebruik van de fietsonderhoudsbeurt.
 • Op de fiets naar het werk gaan, doet ruim 44% van de medewerkers.

Communicatie

 • Incassade heeft de deelnemers aan de wedstrijd  persoonlijk benaderd om mee te doen aan de wedstrijd.
 • Na afloop van de wedstrijd volgde een verslag met foto’s op intranet (zie hieronder voor twee voorbeeldberichten).
 • De actie was onderdeel van een groot aantal impulsen voor de fiets. Incassade deed mee aan de fietsscampagne rij2op5. De actie droeg bij aan de campagneboodschap waarbij automobilisten die op fietsbare afstand van het werk wonen worden aangesproken om minimaal 2 werkdagen per week de fiets te pakken naar het werk.

Tips

 • Maak foto’s van de actie en plaats dit met een verslag van de wedstrijd op intranet.
 • Gebruik de actie om fietsen naar het werk te promoten via meerdere nieuwsberichten.
 • Start op tijd met werven van enthousiaste medewerkers. De werving is een manier om fietsen naar het werk te promoten.
 • Doe de actie maximaal 2 tot 3 keer zodat het ludiek blijft.

Nieuwsbericht 1

Het mooie weer is begonnen. Fietsend naar je werk is leuk en gezond.

Iedereen weet dat het geld uitspaart maar is het ook snel? Om daar achter te komen gaan Helen en Sophia als sportieve fietsers de uitdaging aan met Paul in de auto. De spelregels zijn de verkeersregels. Niet dat er veel mogelijkheden zijn om te hard te rijden voor Paul.

De start
Maandagochtend 07.59 uur was het zover. We starten in Wytgaard en de nobele taak om de eer van de fietsers te verdedigen is aan Helen. Helen volgt haar vaste fietsroute naar het werk in Leeuwarden. De route die de auto volgt is die van de autonavigatie en naar later blijkt bijna anderhalve kilometer langer.

Een morgen waarin sommigen de autoruiten nog moeten krabben en de rijp op de grasvelden staat. Het zonnetje schijnt al vrolijk en zelfs de autorijder heeft het voorjaar in het hoofd en doet de cabriokap open. Wel wat fris maar zo kan zelfs de autorijder nog wat van het voorjaar genieten.

Drukte op de weg
Met de auto rijdt het redelijk door, binnendoor naar de N32, de Waldwei op, de Drachtsterweg en dan is het kantoor al in zicht. Veel mogelijkheden om te snel te rijden zijn er niet vanwege de drukte op de weg.

Met de fiets wordt de route genomen via de Werpsterhoek naar Goutum. Met een gemiddelde snelheid van boven de 27km p/u en met frisse moed en wat tegenwind wordt er naar kantoor gefietst. Onderweg zit Helen te kijken naar de snelweg. Er is enigszins sprake van filevorming…..

Grote smile
Wat arrogant denkt Paul nog dat ging best snel als hij groen licht krijgt en vanaf de Drachtsterweg de laatste meters naar het kantoor rijdt. Het parkeerterrein oprijdend staat Helen daar al met een grote smile te wachten: ze was er al twee minuten!

De snelste
Als Paul zijn auto heeft geparkeerd en de kap gesloten heeft is het inmiddels 08.15 uur en is Helen twee minuten eerder aangekomen. Ze heeft 7,2 kilometer op haar elektrische fiets afgelegd met een gemiddelde snelheid boven de 27 km/u> De “snelle” cabrio van Paul heeft ze dus ruim achter zich gelaten.

Goedkoper, gezonder en lekker genieten van het landschap heeft Helen Paul dus ruim verslagen. Volgende week verdedigt Sophia de eer van de fietsers en gaat het parcours vanuit de Leeuwarder Vogelbuurt naar het kantoor in Leeuwarden.

Nieuwsbericht 2

Fiets – Auto: Wie is sneller? Deel 2

Het is alweer een tijdje geleden dat jullie op de GM konden lezen dat Helen Paul heeft verslagen op haar e-bike. Met 27 km per uur ging Helen als een speer! Maar… kun je Paul ook verslaan op een ‘gewone’ fiets? De eer was aan Sophia om dat te proberen…

Op een donderdagochtend begon de race in de Leeuwerikstraat in Leeuwarden. Een heel andere rit dan die van Helen, want nu ging het dwars door de stad. Om 7.57 uur vertrokken Paul en Sophia richting Incasade. Sophia hield haar fietsklokje nauwlettend in de gaten: de gemiddelde snelheid was 20 km per /uur. Om 8.12 uur fietste ze het parkeerterrein op, waar Paul vier minuten eerder was aangekomen.

Oke, de auto ging dus ietsje sneller dan de fiets. Maar die paar minuten kunnen toch niet een reden zijn om de auto te pakken als je in de stad woont! Bovendien: de fiets verbruikt geen brandstof, dus je spaart het milieu en je portemonnee. En zo’n fietsritje is een prima manier om wakker te worden en fit te blijven!