Goede voorbeelden // Fietsbeloningssyteem ‘Bikies’

 20060402-welkom-1

Medisch Spectrum Twente (MST) heeft een echte fietscultuur. En dat is niet vreemd, omdat fietsstimulering altijd al een belangrijke rol speelde in het mobiliteitsbeleid van MST. Was het fietsplan twaalf jaar geleden nog ondergebracht bij het Facilitair Bedrijf, nu valt het alweer enkele jaren onder Human Resource Management (HRM).

HRM wilde het fietsplan meer laten zijn dan een aantrekkelijke arbeidsvoorwaarde. Alle 4000 medewerkers werden in de gelegenheid gesteld om een fiets via het fietsplan aan te schaffen. Dit wierp z’n vruchten af. Het aantal verkochte fietsen steeg met 40%. Ook werd het fietsen meer en meer ingezet als middel om gezondheid te stimuleren. Deze cijfers zijn indrukwekkend: het aantal deelnemers aan het fietsplan is vele malen hoger dan bij andere vergelijkbare organisaties.

Per 1 maart 2013 heeft ziekenhuis MST in Enschede een fietsbeloningssysteem ingevoerd om het gebruik van de fiets voor het woon-werkverkeer te stimuleren. Inmiddels heeft het programma al meer dan 1300 deelnemers. In het centrum van Enschede bouwt MST op dit moment een nieuw ziekenhuis. Parkeergelegenheid is uiterst schaars is geworden, waarbij voorrang wordt gegeven aan patiënten en bezoekers. Medewerkers wordt gevraagd wat vaker de fiets te pakken om naar het werk te komen.

Bij de start van het beloningssysteem konden medewerkers die op een afstand van 4 kilometer of meer van hun werk wonen, zich als deelnemer laten registreren. Door middel van een zogenaamde “tag” in het voorwiel van de fiets en het plaatsen van detectieapparatuur in de fietsenstallingen, worden fietsbewegingen geregistreerd. Voor elke dag dat een medewerker op de fiets naar het werk komt krijgt deze, afhankelijk van de afstand woning-werk, een aantal spaarpunten, “bikies” genaamd. Deze bikies kunnen in een speciale webshop worden ingewisseld voor fietsgerelateerde producten en kado’s. Ook is het mogelijk om tegen inwisseling van gespaarde bikies bij aangesloten rijwielhandelaren fietsreparaties te laten uitvoeren!

Gerrit van der Kolk – beleidsadviseur van het ziekenhuis: ‘We vinden het belangrijk dat het wel fietsgerelateerd blijft. Je moet volgens ons belonen op hetzelfde gebied.”

Vanwege het succes van het fietsbeloningssyteem (inmiddels zijn er al meer dan 1300 deelnemers), is besloten om per 1 november 2013 ook medewerkers die binnen een straal van 4 kilometer van het ziekenhuis wonen, deel te laten nemen. Sinds de invoering van het nieuwe systeem hebben de deelnemers inmiddels meer dan 1.000.000 kilometers op de fiets afgelegd. Hierdoor werd er 75.000 liter brandstof bespaard en een CO2-reductie van 160.000 kilo gerealiseerd, zo heeft het MST becijferd.

RoelOtter0215-06 mei 2013Roel Otter (44), medewerker Voedingszaken bij Medisch Spectrum Twente.
‘Mijn moeder is over de 70 en fietst nog altijd graag. Maar dat gaat iets moeilijker. Daarom besloten we haar een e-bike cadeau te doen. Toen ik daar zelf een stukje mee ging fietsen, zag ik hoe super dat werkt. Ik woon op 13 kilometer afstand van het ziekenhuis. Wanneer er een stevige wind staat, is dat een flink eind. Met zo’n e-bike kun je zelfs dan gemakkelijk doortrappen. Via ons fietsenplan kon ik er vorig jaar eentje voordelig aanschaffen. Daar heb ik geen moment spijt van gehad. Ik ben sindsdien een stuk fitter en voel me heerlijk als ik op mijn werk aankom. Zelfs als het koud is, ga ik met de fiets. Alleen als het heel erg regent wil ik nog wel eens de auto pakken.’

 

IneOpperman0299-06 mei 2013

Ine Opperman (55), administratief medewerker bij Medisch Spectrum Twente.
‘Ik ging voorheen altijd met de auto. Ik woon op meer dan 16 kilometer van het ziekenhuis en dan is fietsen niet te doen. Ik heb het wel eens geprobeerd, maar dan kwam ik helemaal bezweet aan. En met zo’n rode toet aan de balie zitten is niks. Onder collega’s wordt door het nieuwe fietsenplan steeds vaker gesproken over de elektrische fiets. Mensen die je nooit zag fietsen, zijn opeens enthousiast. Dat maakte me nieuwsgierig. Na een proefrondje was ik om. Het trapt heel makkelijk en je hebt geen last van de wind. Maar je bent wel lekker in de buitenlucht. Bovendien hoef je geen benzine meer te betalen, is parkeren gratis, kan ik mijn reiskostenvergoeding in de zak steken en spaar ik met die Bikies voor gratis reparaties. Ik zie alleen maar voordelen. Misschien zal ik er zelfs een paar kilo door afvallen… Wie weet.’

 

Meer informatie:
Fietsend naar je werk
Lees over de verschillende acties bij MST