Goede voorbeelden // Mobiliteitsmarkt en gezondheidsmarkt

ASR heeft gezondheid hoog in het vaandel staan en organiseerde een mobiliteitsmarkt waar medewerkers ook de E-bike konden uitproberen. FNV vulde dit aan met een gezondheidsmarkt met diverse kraampjes. Van gezonde smoothies maken tot fietsen naar het werk promotie. De markt was in het kader van de start van de rij2op5 campagne maar kan ook prima gebruikt worden om andere alternatieve vervoerswijzen onder de aandacht te brengen. Bijvoorbeeld door ook aanbieders van e-scooters, OV en mobiliteitskaarten uit te nodigen, door probeerpassen voor OV uit te delen, een aanbieder op het gebied van autodelen erbij te betrekken enzovoorts. Het aanbod is uiteraard afhankelijk van de mobiliteitsregelingen die u als organisatie aanbiedt. En natuurlijk geeft u uitgebreid uitleg over uw eigen fietsregeling.

Kosten, baten en tijd
Afhankelijk van hoe groot de markt is opgezet. Kramen kunnen worden gehuurd, maar tafels zijn ook mogelijk. Bent u aangesloten bij een regionaal netwerk voor slim werken en slim reizen, dan kunt u voor de organisatie ook een beroep doen op de mobiliteitsmakelaar in uw regio.

Communicatie 
Aankondiging en doel via Intranet, e-mail, en het ophangen van uitnodigingen op prikborden.

Tips

  • Vaak wil de lokale fietsenmaker gratis komen voor het geven van fietsadvies of met een aantal E-bikes als er promotiemogelijkheid is.
  • Lunchtijd is een goed moment (12-14 uur) voor een markt.
  • U kunt ook afspraken maken met bedrijven in de buurt om een gezamenlijke mobiliteitsmarkt te organiseren. Dit scheelt u tijd en kosten.
  • Een mobiliteitsmarkt is een goed instrument op het moment dat er sprake is van grote veranderingen zoals een verhuizing, fusie of invoering van Het nieuwe werken. Medewerkers moeten op zulke momenten opnieuw naar hun woon-werkverkeer kijken en staan open voor alternatieven.
  • Salland Verzekeringen had een gezondheidszuil waar belangstellen hun bloeddruk, hartslag, gewicht, vetpercentage en BMI konden laten bepalen.

Informatie
ASR Nederland
www.rij2op5.nl