Goede voorbeelden // Reisafstand verkleinen

reisafstand Ikea

Hoe dichter medewerkers bij hun werk wonen, hoe minder reisafstand en reistijd ze hebben en hoe vaker fietsen naar het werk een reële optie is. Dichtbij het werk wonen geeft medewerkers meer vrije tijd en zorgt voor een betere werk-privébalans. Het scheelt het bedrijf bovendien in de reiskosten, is minder belastend voor het milieu en het verbetert de bereikbaarheid rond de Ikea-vestiging. Dat zijn de argumenten voor Ikea Amersfoort om zoveel mogelijk naar de lokale markt te kijken bij de werving van nieuw personeel. Zo’n 80% van het personeel in de Amersfoortse vestiging reist met fiets of openbaar vervoer (bus) naar het werk.

Ikea heeft vooral gezocht naar personeel dat binnen een bepaalde afstand en reistijd van de vestiging in Amersfoort woont. Het ging niet strikt om het aantal kilometers of het aantal minuten, maar vooral om de vraag ‘wat is goed toegankelijk’ in de omgeving van Amersfoort. De meeste personeelsleden wonen in Amersfoort en in omliggende dorpen. Vanaf deze plaatsen is Ikea goed bereikbaar met een fiets, brommer of openbaar vervoer.

Kosten, baten en tijd

 • betere werk-privébalans voor werknemers, dus meer tevredenheid onder werknemers
 • als de medewerker meer tevreden is, zal de klant dat merken
 • loyalere werknemers. In de drie jaar na opening, zijn medewerkers trouw en is het verloop in personeelsbestand klein
 • minder schade voor het milieu
 • beter imago (MVO) onder werknemers én extern
 • minder reiskosten
 • minder parkeerplaatsen nodig voor personeel, beter voor de klanten
 • personeel staat minder in de file

Er waren geen extra kosten of tijd nodig voor lokale werving.
Van de 380 medewerkers komen er ongeveer 300 met fiets, brommer of OV naar het werk. Van deze groep reist 70% met de fiets of brommer, 30% met de bus.

Communicatie

 • het wervingsteam heeft scholen bezocht in de omgeving (onder andere voor stageplekken)
 • het hield inloopsessies bij het CWI
 • het plaatste advertenties op de eigen site en in de lokale media en stond lokale media te woord (free publicity)

Tips
Door het geven van een verhuispremie kunt u uw huidige medewerkers wellicht overhalen dichter bij het werk te gaan wonen en de groep fietsers mogelijk uitbreiden. De straal waarbinnen de medewerker gaat wonen zal, om het fietsgebruik te stimuleren, maximaal 10 km moeten zijn. De belastingdienst betaalt mee aan de verhuiskosten.

Ook de randvoorwaarden zijn belangrijk om fietsen te stimuleren. Ikea liet dan ook een overdekte fietsenstalling bouwen (ook al ging dit ten koste van parkeerplaatsen voor klanten), douches met lockers en goede kapstokken. Ook ging Ikea samen met andere bedrijven op het terrein in overleg met de gemeente om iets te doen aan de veiligheid op het terrein in de vorm van betere straatverlichting en asfaltering.

Meer informatie
Lees de hele case na op Slimreizen.nl