Goede voorbeelden // Pot Verhuizingen: rij2op5 en rekenvoorbeelden

D70_42962

Pot Verhuizingen had al jaren een fietsenplan, maar niemand maakte er gebruik van. Veel medewerkers wisten niet precies wat het fietsenplan inhoudt. Door rekenvoorbeelden van het fietsenplan te tonen, krijgen collega’s inzicht in hoe weinig het ze kost. Deelname aan fietsstimuleringsactie rij2op5 gaf het extra zetje. Inmiddels fietst 80% tot 90% van het personeel van en naar het werk.

Rij2op5

Pot Verhuizingen deed een paar keer actief mee aan fietsstimuleringsactie rij2op5. Naast het ophangen van posters en het verspreiden van informatie via de gebruikelijke interne communicatiekanalen, werd de sticker “twee werkdagen op de fiets, je weet niet wat je ziet!” duidelijk zichtbaar op het koffieapparaat geplakt. Ook in de toiletten plakten ze de stickers op. Tijdens de koffie en in de wandelgangen spraken medewerkers daardoor opeens over fietsen en nog steeds spreken medewerkers elkaar erop aan als ze met mooi weer met de auto naar het werk komen.

Rekenvoorbeelden

De afdeling P&O deed na de start van rij2op5 een berichtje uit naar alle medewerkers met een aantal rekenvoorbeelden hoe het fietsplan voor medewerkers kan uitpakken en toen is het balletje vanzelf gaan rollen. Marius Winter van de salarisadministratie bij Pot vertelt: ‘als een collega een nieuwe fiets via het fietsplan heeft gekocht, dan komt iedereen er even naar kijken en dit motiveert enorm om zelf ook een fiets aan te schaffen. Door rekenvoorbeelden van het fietsenplan te tonen, krijgen collega’s inzicht in hoe weinig het ze kost.’

Gezondheid

‘Twee keer per dag gratis bewegen, dat is een stuk goedkoper dan de sportschool en het levert je een fit gevoel op. Ook is het gezellig om na het werk een stuk samen te fietsen. Veel collega’s moeten dezelfde richting uit. Alleen dan moet je natuurlijk wel tegelijk klaar zijn met werken. Dit is soms lastig af te stemmen.’ Gezondheid is de belangrijkste beweegreden voor de meeste medewerkers bij Pot verhuizingen om op de fiets te stappen.

Kosten, baten en tijd

 • Pot Verhuizingen kreeg in 2012 15% van de medewerkers uit de auto en op de fiets door deelname aan rij2op5 en het onder de aandacht brengen van het fietsplan met heldere rekenvoorbeelden.
 • Pot Verhuizingen doet niet meer jaarlijks actief mee aan rij2op5 want inmiddels komt ongeveer 80% tot 90% van de medewerkers op de fiets. Van de groep verhuizers komt inmiddels ongeveer 70% op de fiets.
 • Er wordt nog steeds veel gebruik gemaakt van het fietsplan.

Communicatie

 • Gebruik van het promotiemateriaal van rij2op5
 • Rekenvoorbeelden
 • Fietsambassadeur
 • Artikel in personeelsblad
 • Promofilmpje voor rij2op5 waarin directeur Wim Pot naar zijn werk fietst
 • De P&O manager blijft fietsgebruik stimuleren

Tips

 • Maak het medewerkers gemakkelijk om mee te doen. Bijvoorbeeld door heldere rekenvoorbeelden en deelname aan rij2op5.
 • Goed voorbeeld doet goed volgen: het helpt als er binnen je bedrijf fietsambassadeurs zijn en als het management het goede voorbeeld geeft.

Meer informatie

Case op rij2op5
Slimreizen
Filmpje Wim Pot