Goede voorbeelden // Winterbeurt

winterbeurt Aedes

Ook de fiets verdient een winterbeurt! In het najaar van 2010 introduceerde Aedes (Hilversum) een opknapbeurt voor de fietsen van alle werknemers zodat zij ook ’s winters veilig van en naar het werk kunnen fietsen. Ook de werknemers die de fiets (nog) niet gebruiken voor het woon-werkverkeer kwamen voor deze regeling in aanmerking. Met het aanbieden van onder meer deze service wil Aedes het fietsen naar het werk stimuleren en een aantrekkelijke werkgever zijn.

De werknemer komt op een afgesproken dag op de fiets naar het werk en de fietsenmaker haalt de fiets op voor een onderhoudsbeurt en een fiets-check. Als de werknemer klaar is met werken, staat de opgeknapte en nagekeken fiets weer klaar in de stalling.

De werknemers van Aedes waren zeer enthousiast over deze fietsservice en het merendeel van de fietsers in het bedrijf heeft er gebruik van gemaakt. Uit de evaluatie blijkt dat de meeste werknemers zelf niet van plan waren de fiets een onderhoudsbeurt te geven. De Winterbeurt werd ervaren als een ‘aangename verrassing’ (goed werkgeverschap) en medewerkers spraken de wens uit voor een jaarlijkse terugkeer van deze onderhoudsbeurt.

Kosten, baten en tijd
In het uitzetten van de actie gaat ongeveer 1 dagdeel voorbereidingstijd zitten. Daarin moet het volgende geregeld worden: uitvoering bedenken, fietshandelaar betrekken, datum prikken, promotie van de winterbeurt.

Van tevoren is een vaste prijs afgesproken per fiets met de fietshandelaar. Vanuit de campagne rij2op5 zijn er afspraken met Bovag fietsenmakers. Zij rekenen per fiets € 35,- (inclusief 6% BTW) voor de ‘rij2op5 Winterbeurt’ inclusief de ‘Bovag-fietscheck’. Daarnaast is er gemiddeld per fiets maximaal €10,- (inclusief 19% BTW) extra te besteden aan materiaalkosten voor kleine onderdelen. Het gaat dan om onderdelen die te maken hebben met de veiligheid, zoals remblokjes, verlichting, trappers en handvaten. Als organisatie moet u dus rekening houden met een kostprijs van € 45,- per fiets inclusief btw. De huidige marktrichtprijs is € 50,- per fiets (of E-bike) voor onderhoud, exclusief voorrijkosten, onderdelen en btw. Per vestiging kunt u afspraken met een lokale fietsenhandel maken. Een partij die deze service landelijk aanbiedt is FietsNED.

Communicatie
Communiceer de datum waarop werknemers hun fiets mee kunnen brengen voor de winterbeurt en laat mensen aangeven of ze gebruik willen maken van de service. De winterbeurt voor de fiets is een actie die veel goodwill oplevert onder de medewerkers en hen kan stimuleren ook in de wintermaanden meer te fietsen. Het is wel van belang dat goed duidelijk is welk bedrag er per medewerker volledig vergoed wordt door de organisatie en wat medewerkers eventueel zelf moeten betalen voor grotere reparaties.

Tips
Voor werkgevers is het belangrijk dat fietsende werknemers veilig en goed-gezien de weg op gaan. Gezien de doelstelling kan de winterbeurt ingezet en gefinancierd worden als arbo-maatregel, vergelijkbaar met het aanbieden van een slipcursus voor de automobilist of een handsfree carkit. Zo heeft de winterbeurt geen fiscale consequenties voor de medewerkers.

Meer informatie
Aedes Hilversum
Bekijk het filmpje over de Aedes winterbeurt